Når søvnene laders vente på sig….

Har du svært ved af falde i søvn om aften?
Er det tankerne der køre med dig eller oplever du uro i kroppen?
Eller er det bare som om søvnen ikke rigtig vil komme?

I nogle tilfælde kan det være en fordel af vende problematikken med sin praktiserende læge. Har lægen ikke noget at tilbyde, kan der stadig være mange muligheder for bedring. Jeg har oplevet klienter der i den grad forberede deres natte søvn. For nogen er det en mere kompleks process og et længere forløb, af finde tilbage til en optimal døgnrytme og en god nattesøvn. Men det kan meget ofte lade sig gøre.

For andret er det egentlig bare små justeringer der skal til, for at den gode søvn kommer igen. Både når det gælder even til at falde i søvn og kvaliteten af vores søvn. Her er det blandt vigtigt at vi får vores dybe søvn, der er væsentlig for udresning og hukommelse) Og er her fire ” søvn skurke” vi kan have fokus på.

Skærme – og blåt lys
Sukker – hurtig energi
Alkohol – påvirker den naturlig søvnrytme
Kaffe – virker opkvikkende.

Skærme:
Hvad er det der er med det blå lys det? Man skulle jo ikke tro at det kunne påvirke så meget. Men det kan det desværre. Det blå lyst fra skærme påvirker gennem øjet, hjernen til at tro at det er dag.
Melatonin er hormonet der understøtter vores døgnrytme og er med til at give oplevelsen af træthed og evnen til at falde søvnene.
Produktionen af melatonin øges tætter på sengetid, og når dagens lys aftager. Udsætter vi os selv for kraftigt blåt lys påvirkes denne fine balance og det bliver svære at falde i søvn. Derfor anbefales det at holde sig fra skærme og blåt lys minimum to timer før sengetid (obs og det gælder også børnene).

Sukker:
Er med til at give energi til cellerne. Har du en følsomhed over for sukker, kan det både gør dig træt og virke meget opkvikkende. Men ved begge reaktioner kan det påvirker din evne til at falde i søvn. Der er ikke som ved skærme, samme anbefaling af sukker timer før søvn. Hvis man ellers er sund og rask, er min oplevelser, at sukke påvirke søvnen to til fire timer efter man har spist det.
Det kan kan altså have betydning, hvornår man spiser fredags slikket 😉

Alkohol:
En gammel skrøne siger at man skal “have en lille en at sove på”. Men det den “lille” faktisk gør er primært to ting.
Alkohol give dig mange hurtige kulhydrater, der kan virker opkvikkende hvis det er for tæt på senge tid. Ligesom alkohol har en sederende virkning der påvirker din søvnrytmer. Der kan derfor ikke sige noget som helst godt ved at koble søvn og alkohol regelmæssigt. Så har du svær ved at sove, så forsøgt dig med at hoppe rødvinen over i en periode og se hvordan det virker.

Kaffe:
Det er min klare oplevelse at kaffe er en af de værste søvn skurke. Både fordig den påvirker even til at falde i søvn, men også kan ødelægger vores søvn kvalitet. Mange kan simpelthen blive frarøvet deres dybe søvn når de indtager kaffe. “Men jeg elsker min kaffe” tænker du måske. og det er heller ikke sikkert skal droppen den helt. Kaffe kan på virker kroppe fire til otte timer efter du har drukket den. Jeg kender til tilfælde, hvor det kan påvirker helt op til seksten timer efter kaffen er indtaget. Men man må prøve sig frem. For eksempel kan man se hvordan det går med af falde i søvn klokken 22 ,når man har fået sin sidst kop kaffe klokken 14.

Hvis du ønsker at afprøve ovensåten råd, så give det noget tid. Minimum en uge og gerne en måned før du afviser om det kan støtte dig.

Rigtig god fornøjelse og sov godt 😉

Vil du vide mere?

Ønsker du at vide mere om hvordan du kan støtte et stærkt helbred. Kan du abonnere på min blog og få jævnlige opdatering ved mail tilmelding.

Du kan tilmelde dig min YouTube kanal her. 
Herlev Helsezones har sin egen facebookside. Find den her

I Facebook gruppe “Health by nature” samles vi diskuterer supplerende/alternativ medicin.
Find den her 

Kilde:

https://naturligesovemidler.dk/blat-lys-kan-forringe-din-sovnkvalitet/

https://fagbladet3f.dk/2-sektion/lev-bedre/0bf96625f35e44e498413fc69a8c36c0-20121106-drop-sukkeret-inden-sengetid

https://videnskab.dk/krop-sundhed/lidt-sovn-er-dodsensfarligt

https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/soevnproblemer.htm

https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/neuro/neurofysiologisk-klinik/dansk-center-for-sovnmedicin/information-om-sygdomme/Sider/sovnbesvaer-insomni.aspx

Bog:
Why We Sleep – Unlocking the Power of Sleep and Dreams
Matthew Walker
ISBN13:
9781508240013

Bog:
Søvn – om betydningen af en god nattesøvn og om søvnmekanismer, søvnproblemer og søvnbehandling
Jes Gerlach
ISBN:
8790420365

Bog:
Studieliv uden stress
Thomas Pape
ISBN:
9788771411775

Bog:
Sådan får du dit barn til at sove
Helen Lyng Hansen
ISBN:
9788712045434

https://netdoktor.dk/tema/soevn/normal_soevn.htm